Terasa, kvepianti medžiu ir nupjauta žole

Terasa mano absoliučiai subjektyvia nuomone turi būti medinė, didelė ir po stogu :) Tokia va įrengta šį rugpūtį ir yra tiesiog fantastiška! Medis - maumedis, pats paprasčiausias, lygus (su grioveliais kur daro terasoms - nėra taip jau gerai, nes tuose grioveliuose tiesiog kaupiasi purvas...). Maumedis vėl gi nepirmarūšis, o penktos kategorijos (kaip kad ir pavėsinės atveju). Kodėl maumedis? Nes jo nereikiai nei dažyti, nei alyvuoti, jis natūralus ir ilgaamžis. Su laiku nuo ultravioletinių spindulių jis jis įgauną gražią pilką (grafito) spalvą ir tiek žinių - jokių rūpesčių ir atrodo šarman.Varžtai - specialūs skirti terasome. Plotas - pati terasa 7 x 4 = 28, ir dar toks" lieptelis" pratęsimas, tai viso 35 kv.m.

Pradžiai įbetonuojami poliukai, žemėje pragręžus 70 cm gylio duobes su rankiniu grąžtu. Daug tokių poliukų su išsikišusiom smeigėm. Terasa pakelta gana aukštai - 40 cm. Šiaip galiu pasakyti, kad aukšta terasa yra gerai bent jau dviem dalykais - joje tikrai kažkaip ženkliai sausiau nei ant žemės, jaukiau taip; kitas dalykas - kuo aukčiau, tuo mažiau visokių vabzdžių atropoja :)


Kad žolė neaugtų - juoda plėvelė. Ant plėveles pribarstėmė akmenų. Šįkart pagailėjau skirti pinigų skaldai, o ir dėl terasos aukščio galima buvo visokių didelių akmenų ir plytų primėtyti.


Tuomet statomi balkiai - jų buvo likę visokių nuo stogo darbų, taigi nė vieno lito neišėjo karkasui. Vienoj vietoj balkis labai ilgas, tai jis štai sujungtas taip:


Teko spręsti kaip gi padaryti taip, kad kraštiniai balkiai būtų kuo arčiau sienų (kad terasos lentų galiukai į juos remtųsi) - su rankiniu grąžtu nėra lengva prieiti - trukdo siena jį sukti. Taigi viename tokiame nepatogiame kampe pritvirtinta metalinis kampukas ir prie jo balkio galiukas, vaizdas iš arti:

 Vaizdas iš toli:


O čia spokso nauja šeimos narė, kuriai kol kas tenka kęsti senesniosios kudlotosios pavydo priepuolius :)

Taigi pratęsient balkių tvirtinimo prie stulpelių temą. Neblogai kai terasa lygi, o kai didelė tai tą lygumą išgavome taip, kad ant smeigių užsukamos veržlės ir poveržlės, ir tuomet jūs galite sukalioti kiek tinkami tas veržles ir taip išlyginti balkius kad jie gulėtų lygūs lygutėliai.


Iš viršaus dar poveržlė ant jos veržlė ir tokioje skylutėje, kad po to lentoms netrukdytų:


Terasos pratęsimas - plotis 1,4 ir vienas balkis prisiglaudęs prie išbetonuoto gėlyno krašto, todėl jį tokį prigludusį nuo to betono drėgmės izoliavome ruberoidu (matosi prispaustas blokelių gamaliukais), o patį balkį pritvirtinome taip pat tiesiai prie išbetonuoto gėlyno pamato.


Įrengus karkasa, tvirtinamos lentos. Štai tokiais specialiais terasiniais medvarščiais:


Kad maumedis neįskiltų, pradžioje gręžiama siaura skylutė, ir tik po to į ją įgrežiamas medvaržtis:



Lentos su tarpais būtinai, medis visaip kaip plečiasi ir vaikšto, o su tarpu kvėpuose, ir šluoti patogiau bus:


Po apačia štai kaip atrodo - prispausta plėvelė visokiais akmenimis ir plytų likučiais:


Štai didžioji terasos dalis:


O čia siauroji, ji pratęsia didžiąją ir atrodo kaip simpatiškas lieptelis:


Terasa gaunasi tokia apjuosianti būsimą gėlyną:


Ką gi, laikas laiptams. Terasos kraštas - ant poliukų, o laiptams išgręžti papiltomi poliukai, juose įbetonuoti metaliniai kampai, t.y. jų apačia įbetonuota, o kitas galas remiasi į aukštesnius poliukus. Reikėjo iš anksto numatyti tų poliukų aukštį. Apskirtai su pakopų aukščiu reikalas toks - kad būtų jais patogu vaikščioti turi būti 16 - 17 cm. Tą tėtis išmano :) Taigi tokia nepaprasta konstrukcija gavosi:


O dabar iš arčiau. Matyti metalinis kampas, kampus tėtis ne virino, o metaliniais varžtais tiesiog sujungė. Remiasi ant poliuko:


O prie metalo jau pritvirtino medinės lentutes:


Prie šių medinių lantučių tvirtinsis lentos tiek iš viršaus, tiek iš priekio:


Na ir tvirtinamos lentos, gaunasi graži pakopa:


Na o čia jau visai gražu:


Siaurosios dalis laipteliai kiek sudėtingesni, nes jie kampu sueina. Suformuojama atrama - įbetonuojamas poliukas, metalinis kampukas jame, o prie jo medinis nedidukas "nežinau net kaip pavadinti":

Iš arti jis štai taip atrodo:


Rimtai taip pritvirtintas:


Tuomet tokia lenta su iškandimu:


Vienas jos galas po balkiu, ant poliuko:


 Kitas galas - ant atramos:


Ir tokiu štai rimtu sriegiu prikaustomas:


Suformavus atramą, visa kita jau lengvai sutvirtinama ir pritvirtinama, ir gaunasi štai tokie va laipteliai:


Pasiruošusi lipti :)


Lietuvoje terasa gerai, kai visa po stogu. Kadangi neretai lyja, tai gali ramiai sau būti lietui lyjant po stogu, o ir saulė nespigina kai karšta vasara. Gėris. Ir gėris tokia rugpjūčio pabaiga, kai + 27 ir daug žiogų girdėti :)


Tiesa, kainos. Kažkiek cemento ir smėlio, bet simboliškai.
Maumedis - 40 kv m. po 11 Eur/ m2, viso 440 eur (1520 Lt)
Dar terasiniai medvarščiai (patikslinsiu vėliau), pirkti jeigu teisingai pamenu "Varžtų pasaulyje"
Ir kitas smulkmenas patikslinsiu taip pat.

Maumedį pirkau šalia Vievio, jeigu kam prireiks, tel.:     8 698 22 366

Komentarai

  1. labai gera kaina labai geroms lentoms. gal ir aš pasuksiu ten pasiklausti ką man pasiūlys :)
    dėl karkaso lyginimo - po teisybei iš apačios reikėjo po dvi veržles dėti, ir pasiekus reikiamą aukštį jas kontruoti, nes mediena džiūsta ir viršutinė veržlė gali atsilaisvinti. tikėkimės kad neteks niekada lysti po apačia ir perveržti jų :)
    darbų atlikimas aukštos klasės, dėl skylučių gręžimo yra tikrai svarbi pastaba.

    AtsakytiPanaikinti
  2. o kur nupjauta zole :) super terasa, 100% pritariu, kad ji turi buti tik medine!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tetis nusienautos zoles kruva sudejo terasoje, tai nuostabiai kvepejo... visa sodyba kvepejo ka tik nusienauta zole tom dienom, del to ir tokia asociacija :)

      Panaikinti
  3. Graži terasa ir įdomus sprendimas laptams. Pastabos - nors ir po stogu, bet dėti PE plėvelę paklotui...po terasa dedasi agrotekstilė arba kartais geotekstilė, bet tikrai ne politeleno plėvelė. Tikėkimės neturėsit perterklinės drėgmės/baseino po terasa esant lietui su stipriu šoniniu vėju.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atsakymai
    1. na pribademe skyluciu toje pleveleje kad vanduo turetu kur prasibrauti...

      Panaikinti
  5. Puiki terasa gavosi, dabar dar tik kelių medinių gultų betrūksta :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. bus įrengtos kėkaukos :) kas tai yra (aukštaičiai turėtų suprasti) - sužinosite kai bus padaryta, nuostabus bus dalykas...

      Panaikinti
  6. Superiukas! Kažkaip turiu jausmelį, kad tiek meilės įdėjus bus čia mieliau, nei butuky, na ir neilgai laukus, kraustysiesi tu pas žiogus:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. alia tikrai kaina uz maumedi gera. Kokio plocio ir ilgio lentos?
    kiek laiko uztruko terasos darymas?
    Siaip ir be pleveles zoles neauga, nes sviesos ten apacioje minimaliai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. plotis 12 cm, storis 28 mm, ilgis - 4 m. Zole net kartais ir su plevele uzauga :)

      Panaikinti
  8. Sveikas,
    Idomu kas kiek pamatukus gręžiojai? metras nuo vieno iki kito?
    Kokio išmatavimo lagės (10 cm x 5 cm)? ir kokios lentos (3cm)? o gal storesnės?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki, labai smalsu, kaip tas maumedis dabar, po poros metù laikosi? Darom terasà, nusipirkau maumedį ir bandau visiems įrodyt, kad jo nereikia impregnuoti- tam ir maumedį pirkau, kad nereikėtù kasmet dažyt, plius, noriu kad papilkėtù ir natūraliai prie pilko namo prisiderintù...Bet pradėjau abejoti, ar tikrai jam nieko nereikia daryti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. atrodo gerai, padarysiu kokia nuotrauka savaitgali - ikelsiu i FB (facebook.com/gyvenimassodyboje) . TIKRAI NEREIKAI niekuo impregnuoti. Jeigu kazka su maumedziu darysite, tai tik sugadinsite visa ideja - jis niekuo nedengtas nereikalauja kokios prieziuros. Tikrai verkia tie, kuri ima ir nualyvuoja sakykim - tuomet kasmet ta reikes daryti... Kad pasidarytu graziai pilkas - reikia laiko ir ultravioletiniu spinduliu :)

      Panaikinti
  10. mes del to ir alyvavom maumedi kad jis nebutu pilkas. Pilkuma ne visiems patinka. Taip, alyvuot reikia kas metai, nes nusilupa, bet ne tragedija, pusvalandis ir vel terasa kaip nauja, plius gali spalva pasikeisti jei pabodo senoji :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki, prie visos šios naudingos informacijos, gal galėtumėt duot bent dalį atsakymų į šiuos techninius klausimus:
    1. Kas kiek cm buvo daromi poliai išilgai gegnių ir tarp gegnių?
    2. Kokio diametro poliai buvo?
    3. Kokio aukščio/storio buvo gegnės? 5cm x 15 cm?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki :)
      Atstumai tarp lagių - 1m
      Atstumai tarp stulpelių - 1 m
      Lagių storis - 60 x 100
      Šiaip jeigu lentos būtų plonesnės, tai reiketų mažesnių atstumų tarp lagių (tankiau)
      Polių diametras - 15 cm

      Panaikinti
    2. Dėkui! Žinau, kad užknisa kapstytis po seną ir dar techninę informaciją, bet kokio storio lentos tuomet pas jus? Ar tikrai nesijaučia lingavimas tarp lagių ir išilgai lagių (pačios lagės ar nelinguoja)? Jei taip ir yra, tuomet labai nudžiugintumėt mabe, nes gręsia nebloga taupa ant numatyto karkaso:)

      Panaikinti
    3. kiek pamenu, storis apie 3 cm, niekur neradau kad buciau uzsiminus apie storį (galvojau kad tai standartas koks)- kai būsiu sodyboje, pamatuosiu :) Lingavimo tai tikrai nesijaučia, viskas stabilu. Kartais kokia lentutė išsisuka, tai tenka iš naujo prisukti (žinot, maumedis - medis galingas)

      Panaikinti
    4. Sveiki. Iš lėto įsirenginėjam terasą ir turiu klausimėlių. Ar jūsų plėvelė pasiteisino? Neprasimušė žolės? Kokius tarpelius tarp lentų darėt ir ar nereikėjo daugiau, dėl medžio pabrinkimo (jei maumedis bringsta)?
      Dar mąstau - per tarpus ant plėvelės nubyra visi maistuko trupiniai - galvoju - ar tokia šeryklėlė kažkaip jaučiamai nepadidino pelių gvardijos?
      Gal šiaip kažkokių pastabų turite?

      Panaikinti
    5. man pasiteisino. žolė nepramušė, tarpeliai ir lieka tarpeliais, nesusiglaudžia lentos jeigu ruduo - žiema šlapi. Dėl pelių - jų yra, kirstukas naglai žiemos metu priešais duris sėdėdavo, laukdamas momento prasmukti (labai simpatiškas). Bet su maistu yra toks mūsų susitarimas, kad terasoje tik kavutę geriam, o jeigu norime valgyti lauke - tam tarnauja pavėsinė. Nes nenoriu iš terasos daryti valgomojo, kad ten trupėtų ir laistytųsi viskas. Jeigu, galima patiesti kilimą, pas mane dabar mėtosi šerno kailiukas terasoje - labai puošia :) Dėl tarpelių- reikia pamatuoti (tingiu žiūrėti, ar nesu tp aprašiusi straipsnyje apie terasa arba pavėsinės grindis, šaiip turėtų būti, bet pamatuosiu savaitgalį)

      Panaikinti
  12. Kaip fainai, kad turėjot kantrybės ir laiko terasą patys pasistatyt.. Mes su vyru nelabai darbingi, pirkome iš čia http://www.kiemoprojektai.lt/lt/kiemo-projektai/terasos.htm džiaugiamės irgi.. :) žinoma, savas daiktas būtų dar smagiau.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai