Kito sezono planavimas ir statybų etapų dėlionė

Nors šis ruduo pats nuostabiausias, kokį beprisimenu, bet gerų orų kažkaip nepavyko išnaudoti darbams. Galima buvo padaryti pamatėlius vidinėms pertvaroms, bet kadangi tai susiję su kai kuriais santechnikos darbais, o visi santechnikai rudenį baisiai užsiėmę, o ir dar šiokių tokių uždelsimų buvo, nukėlėm šį darbelį pavasariui.

Statybų etapai vienok - tie, kurie dar bus, pradeda dėliotis kiek kitaip, nei iš pradžių atrodė. Galiu tik pasidžiaugti, kad pirmuosis du metus pavyko nuveikti beveik viską, ką planavau - yra pamatai, sienos ir stogas. Na o toliau, įvertinus nuomonės pakeitimą apie grindinį šildymą į teigiamą pusę, atsirado poreikis visai kitaip surikiuoti darbus. Ir pinigus. Tiesiog reikia, kad namas būtų apšiltintas, jeigu norima, kad liktų sveiki visi vamzdeliai grindų betone (nežiemotų prie didelio minusi kitąmet). O apšiltinimą tą sienų kažkada aš planavau tik 2015 metais, jau nekalbant, kad radiatorius sustatyti - dar vėliau.

Dar vienas niuansas, kuris trukdė mastyti - tai sukrauti pertvarų blokeliai namo viduje. Ilgai sukom galvą, ir atrodė, kad viskas bus labai sudėtingai - kad teks grindis betonuoti dviem etapais: išbetonuoti (išvedžiojus vamzdelius) tą dalį, kuri tuščia, tuomet išmūryti pertvaras iš blokelių, ir tik tuomet išbetonuoti atlaisvintą namo dalį. Tačiau nusprendžiau, kad geriau aš pavasarį suorganizuosiu talką ir išnešime blokelius į lauką. Tuomet galima bus vienu ypu išvedžioti vamzdžius grindiniams šildymui ir išbetonuoti grindis. O stogo šiltinimą ir pertvarų mūryjimą palikti vėlyvajam rudeniui.

Dar vienas svarbumas - stogą apšiltinti prieš mūryjant pertvaras - tai ir patogiau, nes darbai bus daromi savo rankomis, ir sandariau.

Taigi štai kaip dėliojasi kito sezono pagrindiniai darbai:
  1. Padaromi pamatėliai vidinėms pertvaroms
  2. Įstatomi langai ir lauko durys
  3. Išvedžiojami nuotekoms vamzdžiai, įvadas nuotekoms
  4. Grindų apšiltinimas putplasčiu
  5. Vamzdžiai vandeniui
  6. Išvedžiojamas grindinis šildymas
  7. Grindų betonavimas
  8. Sienų apšiltinimas
  9. Sienų apkalimas medinėm lentutėm
  10. Signalizacija
Jeigu finansai leis, įvyks ir šie darbai:

11. Stogo apšiltinimas vata
12. Vidinių pertvarų išmūrijimas

Tikrai sunku ir tuos finansus planuoti, juolab kai turiu patirtį, kaip neteisingai įvertinau stogo sąmatą. Teko išleisi tam 20 tūks. Lt daugiau nei planavau, todėl tai apsunkina 2014 metų planavimąsi. Jeigu taip nutiks, jog matysiu, kad nepavyks ir apšiltint namuką, ir grindis išbetonuoti, planas minimum - įstatyti langus, duris ir apšiltinti namą bei apkalti lentutėmis.

O dabar žiemai uždavinys - apskaičiuoti visus medžiagų kiekius, išsirinkti jas, rasti santechniką, grindų betuonuotojus, susižinoti kainas. Tuomet matysiu kiek realesnę situaciją. Labai tikiuosi, kad visgi pavyks daugiau nei planas minimum 2014 :)


Komentarai

Populiarūs įrašai