Pamatų apšiltinimas

Atėjo laikas apšiltinti pamatus. Šis darbelis praėjo ramiai, be jokių strigimų ar didelių galvosūkių.

Visų pirma, reikėjo, kad pamatai išdžiūtų - liūčių metu, kadangi prie pamatų buvo grioviai, kaupdavosi vanduo ir į tai būdavo skausminga žiūrėti. Todėl sumąstėm, kad reikia pritaisyti lietvamzdžius tokiu būdu, kad nukreiptume nuo stogo vandenį toliau nuo pamato. Taigi štai kaip žaismingai tie lietvamzdžiai pritaisyti :)



Na ir reikėjo nuo pamato nuimti elektros dėžutę, tai ją tiesiog pritaisėm prie lentų ir pastatėme namo viduje...

Visas rostverkas atkasamas ir apnuoginamas ekstrudinis polisterolas:

 Viskas sausa :)

Pamato apšiltinimui naudotas EPS 100, jo storis 10 cm. Putplastisčio prireikė 4,8 kubo, klijuojama klijais. Paskaičiavo, kad reikės 10 maišelių klijų, tačiau prireikė tik pusės, o tepėm negailint. Tiesiog pamatas padarytas toks idealiai lygus, kad tų klijų dvigubai mažiau susinaudojo. Likutį grąžinsim - žadėjo priimti atgal. Va gražiai kailiukas pamatų prigludęs:




Kai kur liko tokie štai tarpai, juos makroflexu užpurkšt reikia:


Tam, kad greitai eitųsi putplasčio pjaustymo darbai, tai tėtis padarė šabloną. Rostverko aukštis - 75 cm, o putplasčio plokštė - 1m X 1m. Todėl dvi plokštės buvo pjaunamos  į 75 ir 25 cm dalis, o viena per pusę, po 50 cm. Tos dvi dalys po pusmetrį kartu sudėjus su 25 sudaro 75 cm aukščio plokštę. Tokiu būdu praktiškai nelieka likučių. O šablonas - fanera 50 cm pločio, krašte padarytas kampukas - priglaudi ir pjauni:

Iš kitos pusės lentutė pritvirtinta kur 25 cm susidaro, ir persipjauna į 75 ir 25 cm dalis:


Pjaustoma su tokiu vat paprastu peiliuku, nieko įmantraus:


Na ir reikalinga hidroizoliacija, tam naudojome Korį, kuris sulaiko grunto sėdimą, paskirsto apkrovas, apsaugo pamatus nuo augalų šaknų poveikio ir t.t.

Tvirtinti drenažinę membraną nusprendėme tiesiog žemėmis, prispaudimo būdu. Pradžioje kad nenkukristų, paremta štai tokiais kuoliukais:


Korys 1 m pločio, jį pjovėm per pusę. 25 cm pamato, kas lieka viršuje - bus vėliau klijuojamas papildomas sluoksnis putplasčio, nes sienos bus apšiltinamos storu sluoksniu vatos, tai kad nesusidarytų toks "kabančio" ant pamato namo vaizdas, pamatas dar papildomai bus "pastorintas" - tumet siena virš pamato bus išlindusi kokiais 7 cm ar pan.

Va jau putplastyje tarpai užpūsti makroflexu:


Na ir didžiausias džiaugsmas - tai pagaliau su bobkatu išlyginama visa didžiūūūlė žemių grūva, kuri lygiai prieš metus atsirado nuėmus augalinį sluoksnį prieš gręžiant poliams skylutes. Žemes prie pamatų taip užpiltos ir patrombuotos, kad nuo pamatų susidarytų šioks toks nuolydis, ir vanduo tekėtų nuo pamato, o ne atvirkčiai. Vėliau žinoma bus daroma nuogrinda, tačiau tai darysime tik po to, kai apšiltinsime namuką - kitais metais.

Negaliu atsidžiaugti, kaip tvarkingai viskas dabar atrodo. Namukas įgavo formą, pagražėjo, jau nekalbant apie bendrą erdvę. Štai kelios nuotraukos:









O šioj vietoj buvo ta krūva, dabar lygu lygu, net keista...


Na ir kokį dar super gerą darbą padarėme - tas pats bobkatas palygino, gal teisingiau pasakyti - nuėmė sluoksnį žemės - bus tinklinio ir badmentono aištelė. Tik reikės tinklą susiveikti, kitais metais gal kokią žolytę pasėti, kad lygiau gražiau ji čia augtų - bus daugiau pramogų!


Pamatų apšiltinimas kainavo tiek:
Putplastis EPS 100: 4,8 m3 X 190 Lt = 912 Lt
Klijai: 10 maišelių X 15 = 150
Korys: 2 rulonai po 20 m (1 m pločio) = 212 Lt
Viso: 1274 Lt
Kadangi 5 maišeliai bus grąžinti, tai galima skaičiuoti, kad viso 1200 Lt

Sklypo išlyginimas - 420 Lt
Sporto aikštelės suformavimas - 80 Lt
(Bobctatas užtruko viso 5 val)







Komentarai

  1. Lygu, gražu :) Tik nepamirškite, kad putplastis ir putos nuo saulės pradės irti, todėl būtina jį aptinkuoti-užarmuoti su tikliuku iš kart, nrs vėliau jis gramdysis labai gerai ir niekas prie jo nelips. Dėl to patariama dažniausiai, kad išorėje pamatą šiltinti reikėtų kai šiltinamas visas fasadas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. ir tik nesugalvokit tarpeliu su makrofleksu montaziniu sandarinti, yra tam reikalui spec klijai, juos naudokit, makrofleksas tokioj vietoj bus nuolat dregnas. Polistirola butinai uzarmuokit nors vienu suoksniu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Paziurejau nuotraukas jau uzpursket :), na tikiuos tuo kuo reikia

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nu zinokit makrofleksu...hm :) bet gal gi nesusiurbs dregmes tos putos taip baisiai...

      Panaikinti
  4. Aš tai Tevuką pagirsiu, patinka man jo paprastų pagalbinių įrankių naudojimas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dar pažiūrėjau nuotraukas, pas jus daug langų iki žemės, o cokolio putplastis turėtų užeiti iki pat rėmo (langai bus pakelti nuo cokolio tikiuos), tai sudėję langus turėsite pakartotinai tvarkyti putplastį šiose vietose, kad jis užeitų iki pat rėmo ar net ant jo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, tikrai reikes tvarkyti pakartotinai, bet cia tik kita sezona bus...

      Panaikinti
  6. Žolytę galima dar ir dabar pasėti, nes iki rugsėjo vidurio yra tinkamas laikas. Norimą užsėti teritoriją palyginate grėbliu, išrenkat akmenukus ir grumstus, pabarstote sėklas ir laukiate kol sudygs (galima pavoluoti, kad geriau sėklos prie žemės prikibtų, bet kaimo sodyboje tikriausiai nebūtina labai lygi sporto aikštelės veja). Kitą pavasarį jau bus galima pirmą kartą nupjauti. Jei netyčia kai kurios sėklos neišdygs, jos sudygs pavasarį, nes sėklos peržiemoja. Žinoma, jei nepurkšite chemikalais sudygs ir piktžolės, kurias galima nuravėti rankomis, jei aikštelė nedidelė arba kai jau šienausit, vienmetės piktžolės pačios išnyks, o su daugiametėmis reikės ilgiau pakovoti. (Bjauriausios piktžolės pievelėje - varputis ir usnys, o visos kitos man net ir gražu :)- pienės ir dobiliukai.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kokia kvadrato kaina is lauko ir jai dar pamatas belekoks neligus galit kas kanors pasakit kiek galiu prasit uz kvadrata?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kokia kvadrato kaina is lauko ir jai dar pamatas belekoks neligus galit kas kanors pasakit kiek galiu prasit uz kvadrata?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kokia kvadrato kaina is lauko ir jai dar pamatas belekoks neligus galit kas kanors pasakit kiek galiu prasit uz kvadrata?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Pastaba - aprašyme naudojamas putplastis yra ne ekstrudinis, o tiesiog pastorintas esp 100 klases putplastis. Jeigu naudotumete TIKRA ekstrudini putplasti su spuntu armuoti ir aptinkuoti pamatu nereiktu, siuo atveju tai yra butina. Ar nemaciau ar nenurodyta koki makropleksa naudojote klijuojant puta prie pamato? Tikiuosi tai buvo purskiami polietaniniai klijai, kaip pvz ceresit ct84 .

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai