Melioracijos sistema veikia? Vangiai...

Daug biurokratinių reikaliukų, rūpesčių, išlaidų ir logikos paieškų visame šiame melioracijos liūne. Mano istorija su užstatymo ploto apribojimu dėl melioracijos vamzdžių baigėsi tikrai neblogai. Viltis, kad melioracijos sistema šiek tiek veikianti - buvo ir yra. Bet dabar ji tokia labai prislopusi, ta viltis.

Po namuku eina melioracijos rinktuvas, kurio skersmuo 75 mm, ir kurį aš notarišku kaimynų patvirtinimu galiu panaikinti, sužaloti ir visokiais kitais būdais "užtrumpinti". Nes jis toliau jau įeina į tokį kitą vamzdį, kurio jau liesti nevalia, iki ir nuo kurio yra apsaugos zona, kur nieko statyti negalima. Kur tie vamzdžiai eina niekas nežinojo ir mano sąskaita sužinojo, nes man rūpėjo pastatyti namą taip, kad jis būtų pasisukęs normaliai į saulėtą pasaulio pusę ir neprisiplojęs prie sklypo ribos.

Įdomiausia, kad gręžiant pamatus buvo grandiozinė tikimybė, kad pirmą mano paminėtą vamzdį mes užgausime mažiausiai trijose vietose. Bet neužgavome - jis gražiai guli tarp polių, kai kur po 10 cm tik nutolęs, žodžiu per fuksą gražiai tvarkingai nieko neužgavome.

Aš irgi suinteresuota, kad melioracijos vamzdžiai pilnaverčiai būtų ir savo funkciją atliktų. Nes kai kasėme tranšėją, tai kad ekskovatoriukas neužgautų to vamzdžio, rankutėmis jį dviejose vietose tėtis švelniai atkasė. Štai prie pat pamato, tarp polių (čia įvadui po pamatu atkasta buvo):


Ir kiek toliau keletas metrų nuo namo tas pats vamzdukas kyšo sveikutėlis:


Ir galvojame - kodėl gi nuo stogo vandenį gražiai nenukreipti tiesiai į melioracijos sistemą, aišku užtikrinant kad švarus be jokių šiukšlių vandenukas tekėtų. Nusipirkome tokį vat plastikinį reikaliuką ir vamzdį. Išpjovėm juostą, kad užpauti ant melioracijos vamzdžio galima būtų:


Atsargiai melioracijos vamzdyje skylutė išpjaunama. O vat išpjovus skylutę vamzdyje atradome daug susikaupusio visko, ir kaip ten vanduo bėga tuo vamzdžiu - sunkiai įsivaizduojama. Akivaizdu, kad melioracija užsikimšusi. Galbūt šiek tiek ir prasisunkia ten kas, bet labai sudėtingai...


Na bet nesustojome. Užmaunamas platikinis reikaliukas, į kurį vamzdis įsistato:


 Na ir bandome - pilame į vamzdį vandenuką:


O tas vandenukas ne į melioracijos sistemą, o sprūsta į viršų, teka:


Ką gi, tiek vargo ir išlaidų dėl ant polieriaus veikainčios melioracijos sistemos, kurios niekada niekas netaisys, bet stropiai saugos kad niekas nesikėsintų pažeisti apsaugos zonos.... Užpylėme smėlio, kad vanduo gražiai bent jau pradiniame sluoksnyje į smėlį susigertų. Palikome vamzdį, vis geriau kad giliau į žemę ves nuo stogo vandenį, o jau ten po žeme jis toliau sunksis, nors priemolyje tai jam ir ne taip lengva bus.

Juokingiausia, kad man ant projekto užrašyta - prirašinėta, kad turėtų būti kažkokie melioracijos statinių atstatymo darbai įvykdyti. Kažkokia schema su šuliniais nubrėžta, ir svarbiausia - kad tai turi padaryti tik atestuota tokiems darbams įmonė. Kaip ta įmonė "dirba" aš jau patyriau... Maitina tas įmones oi maitina valdininkai - tarnautojai. O vat tik dėl ko? Dėl užsikimšusio dumbliais vamzdžio mano skype...

Komentarai

Populiarūs įrašai