Kaminas krosnelei

Mano dvejonės dėl krosnelės baigėsi tuo, kad krosnelė visgi bus. Tos dvejones buvo nuo pat pradžių - net neplanavau gyvos ugnies name, kad neišlaidauti tokiems "niekams". Bet pasidaviau - visgi sodyba be to dalyko kažkaip ne sodyba... Tuomet smarkiai vėl dvejonės apėmė, kai pradėjau domėtis dėl krosnelei kamino biudžeto, bet tas reikalas kažkaip išsisprendė sėkmingai visai.

Visų pirma turiu pasidžiaugti, kad tuo rūpintis pradėjau dabar, prieš dengiant stogą. Būtų dar geriau, jeigu tuo pasidomėčiau prieš dedant gegnes, žinoma. Reikalas tame, kad būdų įrengti kamina krosnelei yra net keletas ir labiausiai priimtinas pasirodė kamino išmūrijimas išorėje. Tam reikės kiek patrumpinti vieną gegnę, nes per ją tas kaminas kažkaip ir eina. Gerai, kad išorėje - kažkaip ir dėl stogo ramiau, ir dėl visokių šilumos nuostolių bei izoliacijos bei saugumo komfortabiliau - skylė stoge bus ne namie, o lauke.

Su kamino kaina gavosi kažkaip labai įdomiai. Aš paprašiau, kad "Židinių meistrai" paskaičiuotų, kiek man kainuotų kaminas 160 mm krosnelei plius ventiliacija ir darbais. Gavau pasiūlymą - 3300 Lt. Oi skauda. Susirašinėjau susirašinėjau, kaip čia būtų galima pigiau ir taip toliau. Išsiaiškinau, kad ventiliacija reikalinga būtų tik tuomet, jeigu krosnelė yra pagrindinis ir vienintelis šildymas ir kai stovi nedideliame kambaryje. O pas mane tikrai ne taip - krosnelė daugiau dėl malonumo, plius didelėj erdvėj. Tačiau ventiliacijos atsisakymas nesmarkiai mažina biudžetą.

Tuomet netyčia lankiausi Ermitaže, sukiojausi prie visokių plieninių vamzdžių, ir pamačiau kaminą ISOKERN. Sustabdžiusi pro šalį lėkusį darbuotoją, išsiklausinėjau, kas čia per stebuklas ir po kiek jis - sako krosnėms būtent toks puikiai ir tinka. Rašau laiška židinių meistrams, kokia gi jų nuomonė. Gaunu atsakymą - PUIKUS KAMINAS. Na po velnių, galvoju, o kodėl man jo nepasiūlė, kai kamantinėjau, kaip gi galima būtų pigesnio varianto man paieškoti. Labai nesmagiai kažkaip pasijaučiau...Žodžiu ačiū Ermitažo vaikinukui už pagalbą!

Nusprendėme, kad pagrindą kaminui galima išsimūryti aukštesnį - tai pigiau, nei nuo pat apačios mūryti modulinį. Išsimatavome, kiek reikia metrų kad btų tinkamai iškilęs aukščiau kraigo ir užsakiau 4 metrus, kurie kainavo 1214 Lt su atvežimu.

Taigi pradžioje - pagrindas:


Jis buvo daromas dar galvojant, kad bus kaminas su ventiliacija, todėl kiek platesnis nei reikia. Pagrindas toliau mūrytas iš likusių silikatinių plytų,  o vėliau, arčiau šilumos, iš keraminių.


Įstatytas įklijuotas rėmelis pravalos durelėms (jas iš tiesų paskubėta nupirkti, to visiškai nereikėjo, nes su ISOKERN kartu komplektuojasi taip pat simpatiškos pravalos durelės):


Numatėme, kurioje vietoje bus krosnelės išėjimas, nes reikia labai tiksliai pataikyti, štai pabraižyta, kurioj vietoj turės būti modulinio kamino pradžia, ir kurioj vietoj ta skylutė:


Sumūrijom iš plytų kiek įmanoma, ir štai "išpjauta" skylutė sienoje, o į vidų įstatytas keraminis cilindriukas - jis atliko nuo Shiedel kamino. Jis yra 18 cm diametro, krosnelės bus greičiausiai kokių 15 ar 16 cm, žiūrėsime.

O štai ta skylutė iš vidaus, ji per sienos vidurį, nes krosnelė ir stovės per viduriuką:


Dabar reikia iškirsti skylę stoge, sudėti kaminą - tai daryti teks savo jėgomis, sutvarkyti gegnę, na ir žinoma apskardinti šį kaminą.

Kol kas kamino biudžetas toks:
Kaminas 4 m - 1214
Durelės pravalos - 32
Sklendė - 45
Plytos pagrindui - 17
Montavimo putos - 29
Viso: 1337 Lt

Na o išorėje kaminą išklijuosiu klinkeriu, jo dabar matosi daug, bet vėliau, kai užsidės šiltinimo medžiaga ir medinė apdaila, išsikišęs jis bus vos vos, ir tikiuosi gražiai įsikomponuos terasoje. Taigi kaminas krosnelei atpigintas kiek tik įmanoma, ir  visgi bus kokybiškas kaminas.

Komentarai

  1. Kamina lauke reiktu apsiltint kaip ir sienas, ar tarp jo ir sienos bus termoizoliacija?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kaminas su siena nesilies - murijant bus ideta tarp ju kartonas, kad nesuliptu. O del apsiltinimo kamino, tai apie tai negalvojom - o kodel tai butina?

      Panaikinti
    2. Jei žiemą kurensit, tai šaltas kaminas duos daug kondensato, bėgs toks bjauriai dvokiantis rudas skystis. Kartais prasisunkia ir per plytas, todėl deda įdėklus ir apačioj indą jam rinktis.
      Apšiltint reikėtų.

      Panaikinti
    3. hm...kazkaip galvojau kad statant isokerna nebus kondensato, cia gi krosnele, ne katilas...dumai skirtingi...

      Panaikinti
  2. Tai jei tik tarpelis tarp kamino ir sienos gi bus salta siena toj vietoj, ar nebus sildymo sezono metu vertikalus ruozas atkartojantis kamina is vidaus aprasojes?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na manau dėl to nevertėtų itin pergyventi dėl to, kad izokernas yra su oro tarpais, o oras irgi izoliacija. Bet kitavertus kai siltinsim namo sienas - tai tuomet ir nuspręsiu - gal kokius pora cm vatos ir ant kamino reikes uzmesti. Kol kas taip neplanavau, bet mano nuomone irgi kartais keiciasi :)

      Panaikinti
  3. Dėl kondensato Isokern kamine - tai neturėtų jis kauptis, nes krosnelės dūmai karšti ir viskas greitai išgaruoja, taigi šis baubas nebaisus. Kas susidaro - tai drėgmė, atsiranda rasos taškas. Jeigu apšiltinti - tiesiog kaminas greičiau sušils ir greičiau atsiranda trauka - čia kaminų specialistų nuomonė. Tačiau prisiminkime, kad oras karštas iš apačios puikiai ir greitai savo noru į viršų veržiasi, dėl to trauka bogiausia būna ne žiemą, o kaip tik karštą vasarą. Todėl žiemą turėtų būti puikiausia trauka bet kokiu atveju. Žinoma, šiais laikais dėl šventos ramybės visos naujos technologijos visaip kaip skatina apsidrausti, bet ar tikrai to reikia ir ar visi tie nuogąstavimai verti dėmesio - gal ne visuomet. Taigi viršije virš stogo kaminas bus tiesiog apskardintas. Pasak specialistų, skardinant galima ir nešiltinti, nes tarpas tarp skardos ir kamino gaunasi savotiška izoliacija. Tačiau vat mąstau - jeigu už lango -25, tai jis gi šaltas ir iš išorės ir iš vidaus...Gal ta izoliacija kiek aktuali kūrentant. Bet kokiu atveju skardinsime be apšiltinimo, kas virš stogo. O viso kamino apšiltinimo terasoje klausimą atidėsime kitiems metams, ir jau matyt skaičiuosiu ne į kamino, o į sienų apšiltinimo biudžetą :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. paprasta krosnele kurenam be jokiu indeklu,tik plytu kaminas,kondensato nemaciau per pora sezonu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na vat tame ir reikalas, kad daugybe zmoniu kaimuose ir soduose turi paprastai kaminus susimurije ir viskas ten ok su tuo kondensatu

      Panaikinti
    2. aš tai ne kondensato kamine bujociau, o kondensato ant patalpos iesnos iš vidaus ties kaminu, nes realiai ji ten blokelis ir laukas jei kaminas neapšiltintas...

      Panaikinti
  5. Norėjau panašiai tą patį siūlyti. Ar nebūtų dar pigesnis variantas iš plytų ir pabaigti tą kaminą mūryti? Su indėklu aišku.

    Ar nesvarstei tokio varianto?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na toki nedideuka kamina lygiai ismuryti gana butu neprofesionalui sudetinga. Kaip tetis sako "sau ismuryciau ramiai, o vat dukrai nesiryzciau". Na tas isokern su visokiais oro tarpais ir t.t - berods labai neblogas reikalas, tai tikiuosi cia gal bus man optimalus variantas

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai