Pamatų blokelių užpylimas betonu

Taip visuomet. Viskas vienu metu. Geras oras spalio 17 - 19 dienomis suteikė šansą kiek pradžiūti sklypui ir užpilti rostverką betonu. Tačiau spalio 19 išskridau į Paryžių darbo reikalais visai savaitei. O mano tėčiui teko tvarkytis pačiam vienam. Gerai, kad spėjome suorganizuoti pravažiuojamą keliuką, užsakėm 6 kubus betono, ir penktadienį, spalio 19 pagaliau įvyko ilgai lauktas blokelių užpylimas betonu, su kaimyno pagalba, o aš tuomet skridau lėktuvu mintyse nerimaudama ar viskas pavyks. Grįžau vakar vakare, šiandien apžiūrėjau tėtės triūsą ir skubu aprašyti, kol dar neišlėkė viskas iš galvelės.

Kaip pylė betoną, nuotraukų deja neturiu, tačiau apie viską po truputį ir nuo kiek ankstėlesnių taip pat svarbių paruošiamųjų darbų.

Visų pirma, reikėjo pagalvoti apie tai, kad bus pilamas skystas betonas, kuris tik ir ieško progos, t.y. skylės ištekėti. Todėl skylutes, kurios žinoma atsiranda kad ir kaip tvarkingai sustatant blokelius, užtaisėme putomis:



Apašioje taip pat susidaro kiaurymių, todėl jas tiesiog užtaisėme žemių gubreliais:


Va kiek tų gubrelių, jie iš esmės ties poliais, nes ant putplasčio blokelis stovi prigludęs, o ant poliaus ne visai.

Ir matosi viršutinė armatūra, o čia ją bandžiau nufotografuoti iš arčiau, kur matosi (na nelabai aiškiai, bet visgi) visi surišimai:

Didžiausias jaudulys buvo pilant betoną, ar neišlaksys nuo betono srovės, kuri yra tikrai stipri, pamatų blokeliai. Nerimas buvo, nors viskas atrodė labai tvirta, o kampiniai blokeliai dar papildomai buvo surišti varžtais:


Baiminomės tikrai veltui, pilant betoną net nereikėjo palenkti (ar paguldyti) vamzdžio - puikiai ir patogiai pylėsi jį laikant patogiai statmenai. Ir štai - vuala!

Betonas buvo pasirinktas kiek didesnio stiprumo - C20/25 markės, ir reikėjo skysto, kad jis be problemų užpildytus visas ertmes. Dar patrombavimui tose vietose, kur bokeliai sudėti taip, kad daug viduje susidarė sienelių arti viena kitos ir siauresnės skylutės, buvo sutaisytas štai toks įrankis:


Juo buvo patrobuojamos tos įtartinos vietelės, kad betonas visur prabėgtų ir sudarytų tikrai vientisą monolitą. Prieš tai tas vietas tėtis pažymėjo dažais iš išorės - užpylus betoną, jau nematysi, kur ten patrombuoti reikia...

Na ir štai tas tvirtas grožis iš visų įmanomų kampų:

 

Čia matosi būsimajam kaminui pamatas, tačiau jį dar teks praplatinti papildomai, nes reikia platesnio pagrindo:

6 kubų neužteko vienai kolonai, tačiau ji išorėje, ten kur namo įėjimas, ir mes ją užpildysime matyt tik pavasarį:

Pasivaikščiojimas pamatais:

Na o šiom dienom ieškosiu informacijos, kaip izoliuoti ir apšildyti pamatą, nes reikia spėti dar smėlį išlyginti pamato viduje (kad tik užtektų jo...). Taigi štai tokios dilemos mane kankina: ar hidroizoliacija reikalinga ir iš išorės, ir iš vidaus, ar tik iš išorės; ar dėti putplastį šiemet tik iš vidaus, o iš išorės jau tik kai sienas irengsim (bet tuomet negalėsime gražiai išlyginti žemių sklype aplink namą..); kokio storio ir kokį putplastį dėti ir išorės ir iš vidaus; pagaliau kokia yra geriausia hidroizoliacija ir ar klijai ar kokia mastika "veikia" esant šaltam orui (už lango dabar jau -1 vienok...brrr...)

Na ir pabaigai idėja sodybai iš Paryžiaus, nors berods kilmė yra šveicariška ar austriška. Sūris raclette, kuris kaitinamas ir lydosi štai taip:


Tokį sūrį lydyti geriausia pavėsinėje arba terasoje, nes jis nors ir labai skanus kartu su bulvytėmis lupenose, marinuotais svogūniukais ir mėsytėmis, ataušęs turi labai nekokį oi nekokį kvapą. Sėdėsim vakarais, gersime šaltą baltą vyną, lydysime raclette ir plepėsime :)

Komentarai

  1. Tai jau galite turbūt reziumuoti, kiek jums kainavo bendrai pamatai? :)
    Dėl apšiltinimo, tai siūlyčiau kols tik iš vidaus apšiltinti prieš užlyginant smėlį. Iš išorės nebūtina manau, kol kas to daryti, galima tą daryti vėliau, kai fasadą šiltinsit ir tinkuosit, viskas vienu metu bus, nebent norite tik pininus dabar įšaldyti, į ne pirmo būtinumo dalyką :) Tokios būtų mintys pamąstymui...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Irgi mastau, akd išorę būtų gerai ir vėliau, tik labai norisi išlyginti žemes gražiai ir kad būtų tvarkingai viskas. O pamatų biudžetas šiam momentui yra lygiai 14000 tūkstančių. Papildomai kainuos apšildymas ir hidroizoliacija ir bobkato darbai išstumdant smėlį. Dar truputį neramu, ar smėlio užteks, jeigu neužteks - tai reikės nupirkti papildomai - kainuos kelis šimtus papildomai. Bet manau čia visai neblokai apsisukome su pinigais mes, turint omeny kad pamato perimetras visai nemažas :)

      Panaikinti
    2. Tikrai normaliai prasisukote :)
      Pamatų apšiltinimas iš išorės ankstesniam projekte mums kainavo 2500 Lt. Šiltinom xps ekstrudiniu 10cm storio polistirenu: 5,5 m3 xps + klijai + hidroizoliacinė mastika + bobcat + darbas (500Lt).

      Panaikinti
    3. och, daugoka..tuomet tikrai teks manau aideti treciam sezonui isorini apsildyma...

      Panaikinti
  2. tiesa, ar iš išorės pamatus reikėtų užpilti irgi smėliuku, ar galima ir iškart žemėmis?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Smėlis geriau drenuoja, sausiau prie pamato bus ir vėliau lengva bus atkasti prieš apšiltinant pamatą :) Nors nedaug ten ir kasti reikia, bet žemės susitrombuoja taip, kad lopetą sunku vėliau įkišti, priešingai nei į smėlį.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki,

    Labai malonu skaitinėti apie Jūsu statoma sodyba. Tikrai daug informacijos ir patarimų.
    Mano klausimas iš statybų pradzios būtų 😊 Šiemet pradėsim namo statymą ir pagrindinė tema kuri rūpi labiausiai būtų PAMATAI 😊 Galvojom daug įvairių variantų, bet Jūsu pasirodė labai paprastas ir gana nesunkiai įgivendinamas 😊
    Pagrindinis klausimas yra kaip juos sudėti lygiai, kad nebūtu pasvirę į vieną ar į kita pusę? Ir ar tankinote tarpus tarp polių vibro plokšte?
    Ir gal turite daugiau nuotraukų kaip surišote armatūrą ir kaip buvo sutvirtinti blokeliai kampuose.
    Būsiu dėkingas už visokeriopą Jūsu pagalbą.
    Ačiū ir Geros Jums dienos
    Pagarbiai
    Vygantas
    el. pastas:siaulyciai@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sveiki, nespejau jums dar atsakyti el pastu :)
      klausimu kils labai daug ir eigoje ir prireiks tikrai daug kruopstumo. Kad suteti lygiai, reikia labai gerai islyginti pagrinda ir smelio pagalve paruosti. Cia apie tai yra aprasyta:
      http://statausodyba.blogspot.com/2012/09/pajudejo-rostverko-darbai.html
      tarpus trombavome savadarbia tokia plokste:
      http://statausodyba.blogspot.com/2012/09/kaip-lankstysim-armatura.html
      Del surisio armaturos:
      http://statausodyba.blogspot.com/2012/09/rostverko-antra-eile.html
      ir
      http://statausodyba.blogspot.com/2012/09/visokios-idejos-darant-rostverka-is.html
      del sutvirtinimo kampuose irgi yra aprasyta, bet tetis minejo, jog dabar darytu kiek kitaip.
      Siaip Bloge viskas gan issamiai aprasyta, man tikrai sunku grizti prie tokiuklausim ir ieskoti konkreciu nuorodu, gal tiesiog reikia imti ir skaityti viska is eiles.

      Panaikinti
  5. Sveiki,sakykit kiek blokelių ir armatūros sunaudojote šiam pamatui?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kolonos mačiau plytinės, plotis gaunasi 250+120, tai 37cm, kaip išsisukote su P6-20 HAUS blokeliu, kuris ant 17cm siauresnį rostverką padaro nei kolona?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai