Pamatų polių sužymėjimas

Nežinau kodėl, bet niekaip niekaip niekaip nesigavo iškart parašyti, kaip sekasi toliau reikalai su pamatais. Kadangi viskas pirmąkart, tai viskas baisu. Baisiausia - tai atsakomybė, kurią prisiimi bandydamas tirkai atsakingą ir skrupulingą darbą organizuotis ir vykdyti pats. Įtariu, kad žmogus, kiekvieną dieną besidarbuojantis pamatų fronte, tai, ką mes su tėte darėme porą savaičių, padarytų per kelias valandas, arba dar blogiau - gėda prisipažint - per valandą...

Žodžiu, štai instrumentai, kurie buvo naudojami sužymėti būsimųjų gręžtinių polių centrus. Tiesa, trūksta vienos priemonės - mano ir tėčio ištinusių smegenų :)


Na bet apie viską iš pradžių. O iš pradžių reikia nuimti augalinį sluoksnį ir pabandyti jį padaryti teritoriją maždaug lygią. Bobkatas darbavosi beveik 7 valandas:

Ir sklypas iš gražios gamtos pradėjo panašėti į statybų aikštelę:
 Štai tokią kruvą sustumdė, ją vėliau panaudosime atgal lygindami žemę, kai jau bus padarytas rostverkas:
Esu girdėjusi, kad nustumtą žemę žmonės išveža, o po to susigriebia, kad reikia jos atgal sklypo išlyginimui ir tenka pirkti. Aš galvojau, kad gal panaudosiu tą žemę vėliau "sklepui", tačiau jau matau, kad ją visą teks panaudoti. Taigi sklypas atrodė taip, net žemė blizga, nors ji visai ne šlapia, tiesiog...blizga nuotraukoj :)

Na o vėliau bandėme būsimojo rostverko vietoje žemės lygį padaryti vienodą, tam naudojome vandens šlangą:

Ir štai tokius nukasėm vienodame lygyje griovelius:

O tuomet gavome pigaus smėlio. Kadangi karjeras žadėjo tuoj tuoj užsidaryti, o smėlio kaina tikrai buvo nuostabi, tai atsivežėmė ir išvertėmė į pamatų kontūrų viduriuką: 
Teko išspręsti dar vieną klausimą: pamatų projekte buvo pažymėtos pamatų ašys, t.y. polių centrai. O mes rostverką daryti ruošiamės iš 20 cm HAUS blokelių. Nutarta, jog vis gi polių centrai turi sutapti su rostverko blokelių centru, nes armatūra, kyšanti iš poliaus turės gražiau tilpti į blokelio ertmę. Taigi paprašiau architekto, kad pamatų projektą padarytų nurodęs vidinę sienos ribą. Pagal ją orientuosimės ir gręždami polius, ir darydami rostverką. Tuomet dar kartelį išsikviečiau geodezistą, kad jis sužymėtų būtent vidines ribas.

Tuomet įtempėme ryškius geltonus siūlus, kurie simbolizavo vidinę pamatų ribą ir 10 cm nuo jos į išorę sustatėme kuoliukus pagal pamatų plane nurodytus atstumus (kuoliukai - polių centrai):

Tiesa, geodezisto dar paprašėme su prietaisu vardu 'nivelyras"nustatytivienodą aukštį, kuris mūsų atveju 75 cm, nes rostverkas tokio aukščio bus (3 eiles blokelių, kurių aukštis 25 cm). Tą lygį rodo štai tokia medvarštukai:

Taigi, polių centrai sužymėti:




Tas polių centrų sužymėjimas kainavo tikrai nemažai laiko, nes iš pradžių nelabai kas susiėjo. Tačiau keikvienas atskirai pasukom galvas, pasiskaičiavom, vėl išmatavom, galų gale viskas buvo sužymėta centimetro tikslumu. Tiesą sakant bobkato grąžtas - ne adata, tie centimetro tikslumai - tai visiška teorija. Tačiau vis gi darbą atlikome labai kruopščiai. Ir labai geras sprendimas buvo tas, kad geodezisto paprašėme sužymėti vidines sienų ribas - tikiuosi, tai padės ir toliau darbuojantis su pamatais.

Komentarai

  1. Mums nivelyras taip pat labai padėjo statant pamatus. Labai tiksliai viskas išsimatuoja su juos, super prietaisas.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai