Pavėsinės stogas - pradėtas ir įpusėtas

Atėjo laikas pavėsinės stogui.  Tėtis pradžioje sumontavo gegnes apačioje, po to pirmąjį trikampį užkėlė ir įsitikino, ar viska gerai sueina:



Bet pradžioje nusipirkom iš kaimyno pusę kubo lentų, ir padarėme tokią laikiną perdangą, ant kurios galima būtų patogiai vaikšioti ir darbuotis:


Tokių lentų statybose oi kaip prireiks, taigi į pavėsinės sąmatą jų neskaičiuoju. O štai taip atrodo pirmasis trikampiukas ant stogo užkeltas. Neįsivaizduoju, kaip tėtis vienas tai užtempė...


Tai čia vyko savaitgalį, o šiandien atvažiavusi radau visas 8 sustatytas gražiausiai:



Pavėsinės stogas kaip ir namuko bus iš bituminių čerpelių. Bus vis gi ne rudas, kaip iš pradžių galvojau, o tamsiai pilkas :) Jau žinau, kokios bus - KATEPAL, Granito pilka spalva. Užklausiau dviejų įmonių kainų, abi atsiuntė vienodą pasiūlymą, 22 Lt / kv. m. Pirksiu 45 kv.m. - gal užteks, parduodama po 3 kv. m pakete. 

Sutrikau, kai vienoj įmonėj padakė, kad reikalingas grebėstavimas. Juk dedamos OSB plokštės, o tarpai tarp gegnių apie 80 cm, tai vis gi tėtis galvoja, jog gal nusipirksim storesnę OSB, kokių 15 mm, ir nereikia to grebėstavimo. Taip pat nereikia hidroizoliacinės plėvelės pavėsinei, bituminė čerpelė nepraleis vandens (namui žinoma kita situacija).

Dabar galvoju - ar daryti pavėsinėje lietaus nuvedimo sistemą ar ne... gal pavėsinėje gali ir palašėti nuo to stogo...? Nes šonai atviri, jeigu lis, galima eiti pro tą pusę, kur nėra šlaitų ir nekapsi :) Ir klausimas, ar lietaus nuvedimo sistemą reikia montuoti prieš pradedant dėti bitumines čerpes...dar reikės tai išsiaiškinti. Radau straipsniuką apie lietaus nuvedimo sistemas: http://www.ekspertai.lt/lietaus_nuvedimo_sistemos/straipsniai/lietaus_nuvedimo_sistemos 

Vat galvoju, jeigu nepabus lietaus surinkimo vamzdžio - tai galingi varvekliai gali susidaryti? Hm...

Komentarai

  1. Lietvamzdžius susidėk bent jau iš tų pusių, kur vaikščiosi. Labai nemalonu, kai aplink balos didelės ir varva... O dėl grebėstavimo - tai pavėsinė ir dar su nuolydžiu. Jei sujungimus darysite ant gegnių, tai gal ir nereikia.

    O plėvelė ne lietaus vandeniui naudojama :) Ji išgarina iš stogo susikaupusį kondensatą. Pavėsinės stogo nešiltinsi ir jis vėdinsis puikiai be jokių plėvelių

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vat aš irgi dabar galvoju, kad gal susidėsiu tik iš įėjimo pusės, kad lietui lyjant nešlepteltum į kokia pliurzę :) O iš nugaros, kur niekas nevaikšto, gali ir nebūti...

      Panaikinti
    2. O dėl plėvelės tai aš ruošiausi, bet kai kreipiausi į pardavėjus, tai "adliminoj" pasakė, kad pavėsinei plėvelės nereikia... hm...

      Panaikinti
  2. latakus ir lietvamzdzius geriau susidek, tvarkingiau atrodys, kainuos ne karve, o ir paskui maza kada gali prireikt, pvz. kai telksos balos nevietoj(dabar galvoji kad nevaiksciosi, bet nezinai kaip bus po keliu metu) arba jei noresi rinkt lietaus vandeni siltnamiui laistyt ar pan.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labas!
    Jau kaip matau patirties su popierizmais apsciai pas jus:) Gal galit patart..gal kur uzkliuvo akis.
    Ar nusipirkus toki namuka:
    http://www.abonamas.lt/sodo-nameliai/171-sodo-namelis-abo-22.html

    Ir norint ji pastatyti ant zemes ukio paskirties zemes..irgi reikia registruot sodyba..ar kazkokie supaprastinti leidimai buna sitam reikalui..ar gal isvis nereikia leidimu:)

    Labai dekingas uz zinias ir sekmes statybose!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jeigu teisingai suprantu, tai namukas jūsų nupirktas nedidukas, ir jeigu jis iki 80 kv m ploto bendro, tai tokiems tikrai supaprastinta procedura. Detaliau to klausimo niekad nenagrinėjau, girdėjau tik kalbas, kad kai kurie svarstydavo galimybę pasistatyti du pastatus po 80 kv netoli vienas kito, ir sujungti kokia terasa :) - atseit pastatams iki 80 reikia tik suderinimo, o leidimo gal nereikia....Bet įtariu, kad žemėtvarkos projektą reikia susitvarkyti, kad nustatyti užstatymo zoną. Čia reikia pasidomėti matyt praktikų. Jeigu domintų kontaktas, parašykite man sodybastatau@gmail.com - brūkštelsiu kas mano nuomonė galėtu jus glaustai pakonsultuoti ko reikėtų

      Panaikinti
  4. Lietvamzdziai reikalingi, kad nelašėtų tau ant galvos, grindų ir sienų! Pas jus yra mūrinė sienutė + bus medinės grindys? Pūstelėjus vėjui per lietų didžiulės vandens čiurkšlės nuo stogo eis ant grindų, žiemą persigėrusios nuo lietaus prie minuso sušalusios sienos suskilinės ir grindys išsikraipys. Latakai kainuoja tikrai ne "karvę", pakabinai ir pamiršai, nieko nepritaupysit.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dar pridursiu, be lietvamzdžių stipriai lyjant lietui vandens čiurkšlė gali išplauti žolę. Tikrai sunku bus aplink stoginę prižiūrėti pasodiną žolę.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tikrai taip :) lietvamzdis bus, tik manau is vienos puses. Kitoj pusej pasirupinsiu kietesniu pagrindu, kurio neisplautu. Vaziuosiu ryt rinktis lietvamzdzio, lataku ir visokiu smulkmenu. Nes kabliukus latakui reikia pritvirtinti prie osb plokstes pries dedant bitumines cerpeles.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gal kada įkelsiu į savo blogą, kaip atrodo po 4 metų pastatyto namo sienos be lietvamzdžių, namo apdailai jau reikia kapitalinio remonto verkiant, nes savo laiku "sutaupė" :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. skamba grėsmingai :) na ar negelbės tai, jog ta pusė, kurioje nenoriu įrenginėti latako - stogas išsikiša gan toli nuo pavėsinės grindų krašto - 70 cm. Galvoju, kad toks atstumas gelbėtų nuo lietaus. Tiesiog svarbiausia matyt įrengi ten, kur yra vaikščiojama į pavėsinę ir iš jos...

      Panaikinti
    2. Galite tuomet ten pabarstyti akmenukų, nes kaip Raituzas minėjo, gruntą vanduo tiesiog išplaus.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai