Pavėsinės statybos tęsiasi

Jau seniai berašiau apie pavėsinės statybas. O jos juda, labai po truputį, bet juda.
Sienų mūrijimas - pagarba tėčiui, su mūro darbais nelabai ką bendro gyvenime turėjęs, bet mano subjektyvia nuomone, susitvarkė tiesiog nuostabiai! Štai kokius strypelius kas penkias plytų eiles jis dėjo - surišimui:

Po to, kad būtų galima mūryti aukščiau, sumeistravo štai tokius "ožiukus":


Na ir va kokios dvi sienutės išmūrytos:


Toliau reikėjo suformuoti apatinį "žiedą" iš balkių, ir juos ypač svarbu labai gerai impregnuoti. Oras tądien buvo saulėtas ir vėjuotas, taigi tepliojimo darbai ėjosi lengvai:


Naudojom tokį  va dalyką impregnavimui, jis skirtas net ir valtims, taigi tikrai yra labai geras, medis ilgus metus turėtų puikiai laikytis:

Tuomet ant stulpelių su kyšančiais metaliniais kuoliukais reikėjo uždėti balkius. Ant kiekvieno išbetonuoto stulpelio nuo drėgmės reikia uždėti po ruberoido gabaliuką. Ruberoidą plėšiau ir tvirtinau aš - jaučiausi labai naudinga :) O kad būtų gerai surišta viskas, tai tvirtimama štai tokiom metalinėm skylėtom plokštelėm:


Pradžioje po dvi metalines plokšteles (sidėtos kartu, gaunasi dviguba) tvirtinama prie balkio, kuris pirmas uždedamas ant metalinių strypelių-kolonų

 
Kadangi balkiai kiek pasikreivinę, o reikėjo, kad būtų tiesiai uždėti, tai pradžioje apatine dalimi pridėdavome, pastuksendavome plaktuku, ir vėliau atžymėtose vietose gręždavome skylutes. Toliau jau įverdavome į skylutes, kiek per jėgą, kad balkis vis gi tiesiai gulėtų - žodžiu taip vat ir ištiesinome.

Ten, kur išmūrytos sienutės, tai pamatą padarėme gerais 10 cm ilgesnį, kad ant išlindusio krašto atsiremtų apatiniai balkiai, štai taip:


Štai čia matosi, kaip kyšo iš balkio metalinė plokštelė, ant kurios bus dedamas kitas balkis tvirtinamas prie jos.


Kitą balkį užmauname ant strypelio iš viršaus:


Štai koks kampukas gaunasi - vaizdas iš viršaus:


Taigi keturi balkiai suformuoja apatinį žiedą:


Toliau reikia pritvirtinti balkius - kolonas. Tėtis sugalvojo, kad reikia sujungti gražiai - nes jeigu matysis metaliniai kampai, tai bus nelabai gražu. Taigi sumąstė išpjauti tokius įdubimus, juose bus kampai, o po to ant viršaus uždės po medinę plokštelę, ir nesimatys sujungiamųjų metalinių kampų:


Kolonos pritvirtintos statmetai, kampuose:

 Dar prieš pritvirtinant kolonas, prisukami kampukai viršuje, kurie sujungs kolonas su sijom ir stygom:


Vienu momentu jau buvome sunerimę, jog sijos sunkios (storos ir 6 m ilgio) ir jom užkelti į 2,5 metro aukštį reikės krano...tačiau atvažiavo brolis su bičiuliu ir uoliai užkėlė viską ant kolonų. Didelis AČIŪ Andriui ir Kostui :)

Na ir visas viršutinis žienas užkeltas ir sutvirtintas:




Darbai ėjosi gan lėtai, ypač visokie pasiruošiamieji užima daug laiko. Jeigu darytume antrąkart pavėsine, viskas eitusi manau triskart greičiau. Na bet vis gi užtikrintai judam į priekį. Dabar reikia judėti link pavėsinės stogo konstrukcijos. Jeigu orai bus pusė bėdos, viskas gal pajudės sparčiau. Nes labai jau šaltas išpuolė rugpjūtis, dar nesinori tikėti, jog ruduo ant nosies. Nors visai netoli jauni gandrai pievoj jau pradėjo būriuotis....

Beje, mums prireikė elektros, o jos LESTO dar neprivedė, nors terminas 310 dienų jau baigiasi rugsėjo vidury. Tuo metu mano sklypo krašte jau turi stovėti modulinė transformatorinė. Taigi nupirkau porą šimtų metrų laido, pratęsėm per lauką ir bobutė kaimynė dabar įjungia mums elektrą, kai prireikia ką pragręžti ar nupjauti. Laidą vėliau sunaudosime apšvietimui name išvedžioti, taigi panaudosime, neišmesime. Gerai, kai yra kaimynų netoli...

Komentarai

  1. jei tau nepraeis ūpas viską taip skrupulingai ir detaliai ir toliau aprašinėti šitas blogas vienareikšmiškai tamps populiariausiu ir daugelio mūsų pradžiamoksliu!
    Pagarba ir didžiausi linkėjimai taip ir toliau :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai